Kirjutamine – kerge või keeruline?

Kirjutamisega on tänapäeval lood nii, et inimesed jagunevad kaheks: need, kes tahavad ja oskavad kirjutada ning need, kes arvavad, et oskavad või aeg-ajalt ikka midagi kirjutavad, kasvõi olude sunnil –  sõnumit või sotsiaalmeedia kommentaari või … Teinekord on vaja koostada ka mõni ametlikum tekst. Ja kirjanikuks ihkavad ka saada nii mõnedki. Igasugune teksti ja kirjatüki koostamine on tegelikult raskem kui esialgu tundub ja esmapilgul paistab. Lauseehitus, kirjavahemärgid, õiged sõnad ja sõnastus, sõnadega mängimine. Romaanide puhul ülesehitus ja erinevad tähendustasandid, algus ja lõpp, põnevuse tekitamine ja hoidmine, ja mis kõige olulisem – et see kirjatükk kokkuvõttes oleks midagi enamat kui lihtlabane sündmuste kirjeldus ja tavaline ümberjutustus olmesituatsioonist.
Sotsiaalmeedia kommentaare ja postitusi lugedes saab selgeks, et õigekiri ja kirjavahemärgid on tänapäeval midagi, mis ilmselgelt on ületähtsustatud ja mineviku igandid. Mõned blogijad sellesse rühma siiski ei kuulu, nemad armastavad kirjutada ja nad ka oskavad seda teha nii, et lugemine on nauditav.
Aga enne, kui hakata midagi suuremat kirjutama, võiks uurida asja ja lugeda tunnustatud sulemeeste soovitusi ning nõuandeid:

  • Mihkel Raud. Kuidas jutustada head lugu? Ole sadist. Kurt Vonneguti 8 soovitust algajale kirjanikule               
  • Rain Kooli: kuidas jutustada Head Lugu         
  • Kasik, Reet. Sissjuhatus tekstiõpetusse          
  • Kidron, Anti. Kirjutaja käsiraamat                      
  • Erelt, Mati. Lause õigekeelsus                            

 

 

         

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga